Arkiv

Dette var programmet vårt i 2024

Årets festivalartist var Øyonn Groven Myhren

Haugtussa er en diktsyklus fra 1895 av den norske forfatteren og målmannen Arne Garborg (1851–1924). Hundre år etter Garborgs død presenterte Øyonn Groven Myhren sin store musikalske fortelling. 

Gjennom 71 dikt følger leseren ungjenta Veslemøy. Hun blir kalt Haugtussa på grunn av sine synske evner. Det at hun «ser» mer enn andre, medfører ansvar og særlige oppgaver som det er tungt og skremmende å leve med. Garborg fulgte opp Haugtussa med en ny diktsyklus I Helheim (1901), med samme hovedperson, et visjonsdikt i slekt med Draumkvedet.

Folkemusikkveka på Ål i Hallingdal bestilte ny musikk til Haugtussa av sangeren og kvederen Øyonn Groven Myhren i 2019. Hun visste umiddelbart at hun ville kvede fortellingen, siden Garborg selv benyttet ord som kvad og song om storverket sitt.

Øyonn Groven Myhren skriver for instrumenter som seljefløyte, fele og slagverk. I forestillingen spiller Rasmus Kjorstad fele, langeleik, oktavfele, munnharpe og hardingfele, og Tomas Nilsson spiller gonger, tromme, cymbal, hakkebrett, klokkespill, vibrafon og blåhauginstrumenter som runerasle og bjeller. Øyonn Groven Myhren, som i tillegg til å synge, kvede og fortelle historien om Veslemøy også spiller seljefløyte, kraviklyrer og basslangeleik har gitt nytt liv til Haugtussa for nye generasjoner.

Vi får følge tenåringsjenta Veslemøy gjennom kjærlighet og svik og hennes kamp mellom lys og mørke i et spenn som strekker seg over to og et halvt år. Garborg skrev tolv kapitler, og Groven Myhren har valgt ut ni av disse. Skiftet mellom årstidene spiller ei viktig rolle og komponisten har derfor valgt å dele det opp i tre tidsbolker: vinter, vår og sommer og høst og vinter.

Dette har ført til tre CD-er. Det er mulighet til å sikre seg den fysiske praktugava med et strålende teksthefte med alle tekstene og med Øyonn Groven Myhrens egne betraktninger om hvordan dette store verket ble til under festivalen.

Selv om det meste er komponert og har sterke røtter i den norske folkemusikktradisjonen, så er det også åpninger for improvisasjon underveis – noe Groven Myhren, Kjorstad og Nilsson vet å gripe begjærlig. Haugtussa i Øyonn Groven Myhrens tolkning har blitt et tidløst storverk – intet mindre.

Haugtussa har inspirert både billedkunstnere, komponister og scenekunstnere. Edvard Grieg tonesatte åtte av Garborgs dikt i en sangsyklus som også har navnet Haugtussa. I nyere tid har komponister som Ståle Kleiberg, Ketil Bjørnstad, Kenneth Sivertsen, Jorunn Undheim og Bjørge Verbaan skapt serier med Haugtussa-sanger. Andre komponister har tonesatt enkeltdikt fra Haugtussa, som Catharinus Elling og Olav Sande. Hege Gustava Tjønn Ludwig setter sammen et knippe sanger om Haugtussa til piano. (Kilder: Nettavisen og Wikipedia)

Sommerfestivalen 2024 starter med en åpningskonsert i Gamleskulen. Hege Gustava Tjønn Ludwig synger sammen med visesanger og gitarist Lars Amundsen. De byr på norske, svenske, franske og latinamerikanske sanger, evergreens og filmklassikere i frydefull blanding med egne viser til rytmer av Walter Ludwig, alias Him & Egg. Publikum inviteres til å lytte og synge med!

Nissedal VokalFestival skal på tur med MS Fram i år også. Fredag formiddag lar vi veteranbåten ta oss med ut på Nisservann, gitarister og sangere stemmer opp til allsang og i båtens buk kan en få kjøpt mat og drikke. Vi gleder oss!

 

Dette var programmet vårt i 2023

Nissedal VokalFestival 2023:
Ordet i Musikken

Vår festivalkunstner Tor Tveite innviet festivalens nye klaver og lot oss få innblikk i hvordan han komponerer for stemmer i samklang og hva som inspirerer ham. Et eget ensemble oppførte komposisjoner og arrangementer av Tor, og vi fikk nyte et utvalg av hans favorittsanger, sunget av Hege Gustava Tjønn Ludwig, med Tor ved klaveret.

Hege Gustava sang også på åpningskonserten, sammen med visesanger og gitarist Lars Amundsen. De bød på franske og latinamerikanske sanger, evergreens og filmklassikere i frydefull blanding med egne viser. Rytmisk bidro Walter Ludwig, alias Him & Egg.

Sommeren 2023 inngikk Nissedal VokalFestival et samarbeid med veteranbåten M/S FRAM! Båten kjørte Nisser på langs Fredag 28. Juli 2023 klokken 11, med festivalen ombord. M/S FRAM var «Festivalbåt» for en dag! 

Vi tilbød undervisning og kurs i forkant av festivalen. Fra og med den 23. juli 2023 arrangerte vi en Workshop om stemme og pust med Hege Ludwig,  Viseverksted med Lars Amundsen og et kurs i Ensemblesang med Tor Tveite og Hege Ludwig. Ved slutten av kursene inviterte vi til åpen scene i Gamleskulen, hvor de som ville, kunne oppføre det de hadde arbeidet med.

 

Torsdag 27. juli 2023 klokken 19:00

Åpningskonsert

Gamleskulen, Nordbygda, Nissedal

Festlig åpning av Nissedal Vokalfestival 2023!

Åpningstale av varaordfører i Nissedal Kristine Sandall!

Presentasjon av årets Festivalkunstner Tor Tveite! Innvielse av festivalens nye piano! 

Tradisjonen tro hørte vi aller først «Den fyrste song» (Per Sivle/Lars Søraas) i et arrangement for fire stemmer av Lars Amundsen, framført av årets FestivalKvartett.

Konsert med Lars Amundsen (vokal og gitar), Hege Gustava Tjønn Ludwig (vokal) og Walter Ludwig Him&Egg (rytmer). Norske, svenske, engelske, franske viser, valser og bossa nova, og selvfølgelig allsang!

Viser til allsang i programmet og i Allsangheftet

 

Fredag 28. Juli 2023 klokken 11:00

Festivalen skal FRAM:

KulTur på Nisser

M/S Fram Vrådal – Treungen 

Nissedal VokalFestival har inngått et samarbeid med veteranbåten M/S FRAM! Båten kjørte Nisser på langs med festivalen ombord. M/S FRAM var «Festivalbåt» for en dag! 

Lars Amundsen, Are Kjeang og Hallvard Sundsli stilte med gitarene sine, og naturligvis hadde vi med oss Allsangheftet

 

Fredag 28. juli 2023 klokken 19:30

Konsert:

Ordet i musikken

Gamleskulen, Nordbygda, Nissedal

Tor Tveite: tenor, klaver
Hege Gustava Tjønn Ludwig: sopran
Kjersti Svärd Løberg: alt
Nils Lid Hjort: bass                  

Ordene og formidlingen av dem inspirerer sangeren, komponisten og arrangøren Tor Tveite.

Med seg på scenen hadde han Hege Gustava Tjønn Ludwig, Kjersti Svärd Løberg og Nils Lid Hjort, som sammen med ham utgjorde FestivalKvartetten 2023. Ved siden av komposisjoner for fire stemmer av Tor Tveite, sang kvartetten William Byrd. Hege Gustava Tjønn Ludwig og Tor Tveite framførte sanger av Johan Kvandal og Edvard Grieg. 

 

Lørdag 29. juli 2023 klokken 10:00-11:30

Sanglek for barn

Gamleskulen, Nordbygda, Nissedal

Hege Gustava Tjønn Ludwig har satt sammen et program av sangleker og rim og regler, som barn i alle aldre kan ha moro av.

Hun hadde med seg ungdommer som ville hjelpe til med å lage en kul og gøyal formiddag på plassen foran Gamleskulen. 

Barna fikk se og prøvespille festivalens nye piano, som blir stående i Gamleskulen hele året, slik at alle kan ha glede og nytte av det. 

Lørdag 29. juli 2023 klokken 13:00

Allsang i det fri

Møteplass Vikodden, Nordbygda, Nissedal

Søndag formiddag pakket vi nistekurven, tok med oss tepper, klappstoler og Allsangheftet NVF 2022 og møttes til brunch og allsang i det fri, som herlig avslutning på festivalen!

 

Dette var programmet vårt i 2022

Fredag 12. august 2022 klokken 18:00

Festivalåpning

Gamleskulen, Nordbygda, Nissedal

Festlig åpning av Nissedal Vokalfestival! Åpningstale av Anne Margrethe Espelid, kultursjef i Nissedal Kommune (se bildet)! Presentasjon av årets Festivalkunstner Lars Amundsen!

Urframføring av «Den fyrste song» (Per Sivle/Lars Søraas) i et arrangement for fire stemmer av Lars Amundsen, sammen med medlemmer av Nissedalskoret.

Og fordi vi synes det er så moro, rundet vi av med litt allsang!
Viser til allsang finnes i Allsangheftet 2022

Fredag 12. august 2022 klokken 19:00

Emnekveld:

Visesang i fokus

Gamleskulen, Nordbygda, Nissedal

Årets festivalkunstner Lars Amundsen og sangeren Hege Gustava Tjønn Ludwig samtalte om sang generelt og visesang spesielt.

Her fikk en vite hvordan viser blir til, hva som inspirerer til ei vise og hvordan en pleier stemmen.

Blir du sliten når du snakker eller synger? Er du redd for høye toner? Har du følelsen av ikke å ha nok luft? Vi inviterte publikum til å stille spørsmål om alt rundt stemme, og oppfordret til å delta i øvelser for pust, støtte og stemmepleie.

Og så sang vi sammen! Viser til allsang finnes i Allsangheftet 2022

Lørdag 13. august 2022 klokken 10:00-11:30

Sanglek for barn

Gamleskulen, Nordbygda, Nissedal

Hege Gustava Tjønn Ludwig har satt sammen et program av sangleker og rim og regler, som barn i alle aldre kan ha moro av.

Hun hadde med seg ungdommer som ville hjelpe til med å lage en kul og gøyal formiddag på plassen foran Gamleskulen.

Ballonger og ansiktsmaling og besøk av hester gjorde formiddagen ekstra hyggelig.

Lørdag 13. august 2022 klokken 18:00

Konsert:

Trubadurens reise i sang

Gamleskulen, Nordbygda, Nissedal

Lars Amundsen: sang og gitar
Hege Gustava Tjønn Ludwig: sang
Sunniva Sofie Christensen: fiolin

Norske, svenske, danske, britiske og franske viser har trubaduren tatt med seg fra sine vandringer. Visesanger og komponist Lars Amundsen spilte og sang egne og andres viser.

Med seg på scenen hadde han sangeren Hege Gustava Tjønn Ludwig, fiolinisten Sunniva Sofie Christensen og Walter Ludwig som sørget for rytme.

Lytt og syng med!

Viser til allsang finnes i Allsangheftet 2022

Søndag 14. august 2022 klokken 12:00

Allsang i det fri

Møteplass Vikodden, Nordbygda, Nissedal

Søndag formiddag pakket vi nistekurven, tok med oss tepper, klappstoler og Allsangheftet NVF 2022 og møttes til brunch og allsang i det fri, som herlig avslutning på festivalen!

 

Her finner du Nissedal

På nettsiden Avstander Norge kan du se hvor Nissedal ligger i forhold til der du befinner deg