Våre kunstnere

Øyonn Groven Myhren

Sanger, Musiker, Komponist 

Festivalkunstner 2024

Øyonn Groven Myhrens hovedinstrument er sang, men hun spiller også lyre og seljefløyte. Hun har et allsidig repertoar, med balladar som spesialitet.

Ved siden av å synge har hun hatt dramaturgisk ansvar i små og store produksjoner, og ved en del tilfeller tilrettelagt eller skrevet manus. Siden tusenårsskiftet har hun hatt flere større komposisjonsoppdrag, i tillegg til låtskriving – teatermusikk, danseteatermusikk og ren konsertmusikk.  

Øyonn er en A-klassekvedar, med førstepremie fra de ni Landskappleikene hun har deltatt i. Hun har vunnet tallrike priser for sitt arbeid, blant andre Sagaprisen, Norsk folkemusikkfonds folkemusikkpris, Spellemannsprisen for plata Nivelkinn sammen med Odd Nordstoga, Gangvakt-prisen, pris ved Interesseforeningen Oslos middelalder, Gamle Oslos kulturpris og til sist Rolf Gammeleng-prisen 2023.

I 2024 er det 100 år siden dikteren Arne Garborg (1851–1924) døde. Øyonn Groven Myhren har skapt en sangsyklus basert på Arne Garborgs fengslende diktfortelling Haugtussa. Syklusen var et bestillingsverk fra Folkemusikkveka på Ål i 2020, og med en imponerende samling på 34 nummere spredt over tre CDer, er dette den mest omfattende sangsyklusen skapt over Garborgs rike fortelling om ungjenta Veslemøy, eller Haugtussa som hun blir kalt. I et variert kvedaruttrykk, nennsomt orkestrert med folkemusikkinstrumenter, melodisk slagverk og perkusjon, gir Øyonn liv til soga (Kilde: Grappa).

Sammen med musikerne Tomas Nilsson og Rasmus Kjorstad synger hun forestillingen Haugtussa i kvedardrakt for oss.

Rasmus Kjorstad

Musiker. Instrumenter: fele, oktavfele, hardingfele, langeleik, munnharpe

Rasmus Kjorstad er en anerkjent folkemusiker, arrangør og komponist som har gitt ut et utall plater og vunnet en mengde priser, blant andre Spellemannsprisen, Øyvind Berghs minnepris og Folkelarmprisen.

Rasmus Kjorstad arbeider både tradisjonelt og eksperimentelt og spiller blant annet på ei hardingfele av Ottar Kåsa lånt ut av Dextra Musica. 

www.kjorstadbrothers.com

Tomas Nilsson

Musiker, Slagverk

Tomas Nilsson er utdannet i Sverige og Norge og har sitt hovedvirke i SISU slagverksensemble, hvor han er kunstnerisk og daglig leder, slagverker og iblant dirigent og komponist. SISU ble tuftet i 1993 med formålet å presentere samtidsmusikk på et høyt nivå, og ensemblet tinger stadig nye verk, som regel i tett dialog med den enkelte komponist.  

Tomas Nilsson har mottatt flere priser, medvirket ved og produsert tallrike innspillinger og er aktiv som klassisk slagverker ved flere orkestre i Norge og utlandet. 
Gjennom årene har han hatt diverse oppdrag i teatere, som utøver, arrangør, komponist og musikalsk leder. 

Early Voices

Vokalkvintett

Early Voices har barokk- og renessansemusikk som sitt kjernerepertoar, og fremfører verker av Bach, Gesualdo, Schütz, Byrd, for å nevne noen. De setter barokkmusikken opp mot de norske folketonene og lar dem gjenspeile hverandre i spennende, tankevekkende og lekne konserter. Early Voices har et utstrakt samarbeid med instrumentalister. 

Gruppen presenterer sitt nyeste album for oss, Nu rinder solen.

Bachs kjente verk, Jesu, meine Freude, omkranses av religiøse folketoner i både eldre og nyere arrangementer av av Andrew Smith, Håvard Gravdal og Henrik Ødegaard i en stemningsfull konsertopplevelse.

Foto: Kristianne Marøy

Early Voices består av:

Kristine Våge, sopran
Mari Johanne Müller, sopran
Maria Dale Johannessen, mezzo-sopran
Øystein Stensheim, tenor
Peder Arnt Kløvrud, baryton

Jørn Fossheim

Musiker, Piano

Jørn Fossheim er utdannet pianist ved Østlandets Musikkonservatorium og Norges Musikkhøgskole og har siden studert orkesterdireksjon ved Rimskij-Korsakov-konservatoriet i St.Petersburg. 

Jørn Fossheim startet sin musikalske løpebane som pianist, og har bak seg mange år med soloopptredener i inn- og utland. Han debuterte i Oslo i 1995 med Rachmaninovs 3. klaverkonsert, til svært gode kritikker.

Fossheim er spesielt interessert i russisk musikk og har som pianist turnert mye i Russland i tillegg til i en rekke europeiske land og i Asia. Sammen med St.Petersburg Filharmoniske orkester gjorde han i 2011 den første russiske fremførelsen av Issay Dobrowens pianokonsert fra 1926, og verket ble innspilt på Simax i 2002 – Issay Dobrowen – Piano Concerto and Sonatas

Som dirigent har Fossheim vært fast tilknyttet to russiske operahus – først som 1. kapellmester ved Statsoperaen i Karelia, senere som sjefsdirigent ved Statsoperaen i Buryatia.

Ved disse teatrene har han til sammen ledet mer enn et hundretalls forestillinger – opera, operette og ballett, fordelt på over 25 oppsetninger – ved siden av gjesteoppdrag ved andre teatre og symfoniorkestre i Russland, Norge, Tyskland, Sør-Korea, Bulgaria og flere andre land i Øst-Europa. 

I tillegg til sin virksomhet som utøver er Fossheim spesielt opptatt av å bevare og formidle vår hjemlige musikalske arv, og han er en av grunnleggerne av prosjektet Norsk Musikkarv, som har som mål å utgi kildekritiske nyutgaver av eldre norske musikkverker. Som redaktør har han bak seg over 40 utgivelser i denne serien, blant annet samleutgaven Johan Svendsens Verker. 

Lars Amundsen

Gitarist, Visesanger, Komponist, Styremedlem 

Festivalkunstner 2022

Lars Amundsen begynte å opptre med sang og gitar under visebølgen på 1960 og-70 tallet, og var med i Dolphins viseklubb i Oslo. Han har musikkutdanning bl.a. fra Universitetet i Oslo og var i mange år musikklærer i ungdomsskolen. Undervisningserfaring fra Kulturskolen i Oslo og Lørenskog. 
Han har i årenes løp opptrådt mange steder, også i utlandet. Han har deltatt i flere program i NRK.

Lars har et repertoar med både egne viser og sanger av kjente norske og svenske visediktere. Han har også sunget britiske og amerikanske sanger. Et utvalg av komposisjoner for klaver og viser er utgitt av Norsk Musikkforlag. Han ga ut sin første CD i 2002 og har til sammen spilt inn tre album med for det meste egne sanger. Under festivalen kan en kjøpe CD og få den signert!

Lars valgte tema for festivalen 2022: Trubadurens Reise i Sang

Lars Amundsen arrangerer viseverksted for alle som arbeider med å skrive egne viser eller har lyst til å prøve det.

Han gir også enkeltundervisning og undervisning i grupper, og det er mulig å få enheter på 30 minutter eller 60 minutter. En kan avtale time med Lars ved å bestille enheter online her

Under åpningskonserten byr Lars Amundsen på franske og latinamerikanske sanger, evergreens og filmklassikere i frydefull blanding med egne viser. Sammen med ham på scenen er Walter Ludwig, alias Him & Egg og Hege Gustava Tjønn Ludwig.

Hege Gustava Tjønn Ludwig

Sanger, Sanglærer, Styreleder i Nissedal VokalFestival 

Hege Gustava er en profesjonell sanger og sangpedagog med røtter i Nissedal. Hun har sin utdannelse som sangpedagog fra Østlandets Musikkonservatorium, har Bachelor som solist fra Norges Musikkhøgskole og diplom som operasanger fra Statens Operahøgskole, nå Kunsthøgskolen i Oslo.

Hege Gustava arbeider internasjonalt som operasanger og konsertsanger og bor i Wien, der hun har funnet sin østerrikske skuespillermann. Hun er dosent i sang ved BSA, Die Bilinguale Schauspielakademie für Film und Bühne.

Det har alltid vært en drøm for Hege Gustava å kunne kombinere arbeidet med stemme med å tilbringe tid i Nissedal. Målet er etterhvert å holde kurs i stemmebruk og mesterklasser med konserter her.

www.tjoenn.com
Hege Gustava Tjønn på fb
Hege Gustava Tjønn på instagram

Hege Gustava Tjønn Ludwig leder en workshop og gir sangtimer i Gamleskulen i Nordbygda i sammenheng med sommerfestivalen. Hege Gustava har lang erfaring og kunnskap om ulike sangteknikker og stilarter. Hun tilbyr sangundervisning på elevens nivå og arbeider med den musikken eleven har med seg eller ønsker å utforske.

Hege Gustava Tjønn Ludwig synger viser fra mange land med Lars Amundsen og leder allsang både inne og ute. I en egen konsert  med Jørn Fossheim ved klaveret synger hun sanger fra Haugtussa av Edvard Grieg og andre komponister.

Kunstnere fra våre tidligere festivaler

Nils Lid Hjort

Sanger Nissedal VokalFestival 2023, Styremedlem

Nils Lid Hjort er professor ved Universitetet i Oslo, i matematisk statistikk, sannsynlighetsteori og nærskylde umråde. Han publiserer bøker på Oxford og Cambridge University Press, og forsker på hvaler og kriger og Platon og skøyteløp.

Som sanger har han bred erfaring fra ulike kor og ensembler, fra Grex Vocalis til Schützenglene og Blindern Stunt- og Popup-kor (mest som bass, og som tenor når han må). Som syttenåring i Operakoret lærte han å transformere seg fra fattig russisk bonde til rik bojar på to minutter.

Høsten 2023 ble Nils Lid Hjort medlem av styret i Nissedal VokalFestival. 

Tor Tveite

Sanger, Pianist, Dirigent, Komponist 

Festivalkunstner 2023

Tor Tveite har bakgrunn som klassisk sanger med hovedvekt på barokkmusikk, både som solist og ensemblesanger. Han er kordirigent og har utgitt komposisjoner for kor, spiller klaver og trekkspill og opptrer som underholdningsartist.

Vi gledet oss over en herlig sommerfestival med en inspirerende ordkunstner, musiker og sanger som til og med er ridder! (Nærmere bestemt Ridder av Finlands hvite roses orden for sitt arbeid som oversetter av finsk litteratur til norsk.)

Tor valgte tema for festivalen 2023: Ordet i Musikken

Kjersti Svärd Løberg

Sanger Nissedal VokalFestival 2023

Kjersti Svärd Løberg er fra Lillestrøm. Hun forteller om seg selv: Jeg begynte med sang og dans i kor og leikarring i barneårene. Sang og dans har alltid vært en kjær hobby for meg.

I 1991 begynte jeg i Oslo Domkor og sang der i 17 år. Jeg sang også en periode i Oslo Filharmoniske kor. Siden jeg elsker musikk, har jeg også vært så heldig å få jobbe som publikumsvert i Oslo konserthus de siste 15 årene.

Som utøver har det blitt korsang, salmer, visesang og litt stev. Jeg har også sunget i sanggruppen Balkans roser, med hovedvekt på bulgarsk musikk og i balkanorkesteret Sviraj.  Jeg har også vært på forskjellige folkesangkurs og folkemusikkfestivaler.

 

Som glad amatør er jeg ikke vanskelig å be, hvis jeg får en oppfordring om å synge så er jeg straks klar. Jeg gledet meg veldig over å være med på vokalfestival i Nissedal.

Sunniva Sofie Christensen

Fiolinist ved Nissedal VokalFestival 2022

Sunniva Sofie Christensen har Bachelor i utøvende fiolin fra Norges Musikkhøgskole, og fullførte praktisk pedagogiskvidereutdanning ved Barratt Due Musikkinstitutt våren 2022.

Selv om Sunniva er utdannet innen klassisk musikk, startet hun allerede i ung alder å spille alle mulige sjangere, noe vi i Nissedal VokalFestival får stor glede av. Hun både spiller og danser mye folkedans.

Sunniva hadde den store æren å være solist i Jahn Teigens begravelse våren 2020.

Sunniva har et fast samarbeid med organisten i Tønsberg Domkirke, Espen Melbø. I løpet av de siste årene har hun utviklet mange spennende ulike samarbeid med sangere, og med Hege Gustava Tjønn og Espen Melbø grunnla hun trioen OrViSo.