Gjennom 71 dikt følger leseren ungjenta Veslemøy. Hun blir kalt Haugtussa på grunn av sine synske evner. Det at hun «ser» mer enn andre, medfører ansvar og særlige oppgaver som det er tungt og skremmende å leve med. Garborg fulgte opp Haugtussa med en ny diktsyklus I Helheim (1901), med samme hovedperson, et visjonsdikt i slekt med Draumkvedet.
Folkemusikkveka på Ål i Hallingdal bestilte ny musikk til Haugtussa av sangeren og kvederen Øyonn Groven Myhren i 2019. Hun visste umiddelbart at hun ville kvede fortellingen, siden Garborg selv benyttet ord som kvad og song om storverket sitt.
Øyonn Groven Myhren skriver for instrumenter som seljefløyte, fele og slagverk. I forestillingen spiller Rasmus Kjorstad fele, langeleik, oktavfele, munnharpe og hardingfele, og Tomas Nilsson spiller gonger, tromme, cymbal, hakkebrett, klokkespill, vibrafon og blåhauginstrumenter som runerasle og bjeller. Øyonn Groven Myhren, som i tillegg til å synge, kvede og fortelle historien om Veslemøy også spiller seljefløyte, kraviklyrer og basslangeleik har gitt nytt liv til Haugtussa for nye generasjoner.
Vi får følge tenåringsjenta Veslemøy gjennom kjærlighet og svik og hennes kamp mellom lys og mørke i et spenn som strekker seg over to og et halvt år. Garborg skrev tolv kapitler, og Groven Myhren har valgt ut ni av disse. Skiftet mellom årstidene spiller ei viktig rolle og komponisten har derfor valgt å dele det opp i tre tidsbolker: vinter, vår og sommer og høst og vinter.
Dette har ført til tre CD-er. Det er mulighet til å sikre seg den fysiske praktugava med et strålende teksthefte med alle tekstene og med Øyonn Groven Myhrens egne betraktninger om hvordan dette store verket ble til under festivalen.
Selv om det meste er komponert og har sterke røtter i den norske folkemusikktradisjonen, så er det også åpninger for improvisasjon underveis – noe Groven Myhren, Kjorstad og Nilsson vet å gripe begjærlig. Haugtussa i Øyonn Groven Myhrens tolkning har blitt et tidløst storverk – intet mindre.
Haugtussa har inspirert både billedkunstnere, komponister og scenekunstnere. Edvard Grieg tonesatte åtte av Garborgs dikt i en sangsyklus som også har navnet Haugtussa. I nyere tid har komponister som Ståle Kleiberg, Ketil Bjørnstad, Kenneth Sivertsen, Jorunn Undheim og Bjørge Verbaan skapt serier med Haugtussa-sanger. Andre komponister har tonesatt enkeltdikt fra Haugtussa, som Catharinus Elling og Olav Sande. Hege Gustava Tjønn Ludwig setter sammen et knippe sanger om Haugtussa til piano. (Kilder: Nettavisen og Wikipedia)
Sommerfestivalen 2024 starter med en åpningskonsert i Gamleskulen. Hege Gustava Tjønn Ludwig synger sammen med visesanger og gitarist Lars Amundsen. De byr på norske, svenske, franske og latinamerikanske sanger, evergreens og filmklassikere i frydefull blanding med egne viser til rytmer av Walter Ludwig, alias Him & Egg. Publikum inviteres til å lytte og synge med!
Nissedal VokalFestival skal på tur med MS Fram i år også. Fredag formiddag lar vi veteranbåten ta oss med ut på Nisservann, gitarister og sangere stemmer opp til allsang og i båtens buk kan en få kjøpt mat og drikke. Vi gleder oss!